Veelgestelde vragen over Sudoku. 6 weetjes over Sudoku die je waarschijnlijk nog niet kende

Wat is de geschiedenis van Sudoku?

In 1979 bedacht onder de naam “Number Place” door Howard Garns, een gepensioneerde architect en freelance puzzelmaker, als “kruiswoordraadsel met cijfers” voor uitgever Dell Pencil Puzzles. In 1984 introduceert de Japanse uitgever Nikoli de puzzel in Japan, waar hij de naam sudoku krijgt, erg succesvol blijkt en vandaar de wereld zal veroveren.

Waar komt de naam Sudoku vandaan?

Sudoku is een samenvoeging van “suuji wa dokushin ni kagiru”, wat je vrij zou kunnen vertalen als: isoleer de getallen. Een meer letterlijke vertaling is “getallen blijven alleen”, 'su' betekent namelijk getal. 'Doku' betekent dan weer onafhankelijk, ongetrouwd. Sudoku werd een enorm succes in Japan en begon van daaruit zijn opmars doorheen de wereld.

Hoe wordt de moeilijkheidsgraad van een Sudoku bepaald?

De moeilijkheidsgraad van een Sudoku wordt niet bepaald door het aantal gegeven cijfers in de opgave, wel door de mate waarin de informatie uit de opgave, elkaar aanvult. Een sudoku puzzel met meer gegeven cijfers kan moeilijker zijn dan één met minder cijfers.

Wat het is het minimaal aantal cijfers dat gegeven moet zijn om een Sudoku te kunnen oplossen?

In een Sudoku (9x9) moeten altijd minstens 17 cijfers gegeven zijn om tot een unieke oplossing te komen, zo blijkt uit wiskundig bewijs.

Hoe worden Sudoku puzzels gemaakt?

Nieuw-Zeelander Wayne Gould ontwikkelde een computerprogramma waar de puzzels mee gemaakt konden worden en verkocht dat aan de Britse krant The Times die in 2004 begon met het dagelijks publiceren van Sudoku puzzels. Vele andere media zouden volgen.

Welke varianten bestaan er van Sudoku?

Standaard wordt Sudoku gespeeld op een speelbord van 9x9 vakken, maar er bestaan ook varianten van 4x4 en 12x12 (“supersudoku”) en meer. Een voorbeeld is “Sudoku the great,” met 25x25 vakken. Omdat bij grotere varianten het aantal cijfers tot en met 9 niet langer toereikend is worden er ook letters gebruikt. Andere varianten kennen aanvullende beperkingen of een andere vorm van het speelbord.