Hoe een Dipool puzzel, de puzzel voor de liefhebbers van Binairo/Takuzu, op te lossen. Een oplossing in 5 duidelijke stappen

  1. Ga op zoek naar patronen. Vind duo’s van dezelfde kleur. (patroon “X 1 1 X”). Omdat niet meer dan twee elkaar horizontaal of verticaal mogen opvolgen weet je dat op de aangrenzende vakken een andere kleur moet liggen.
  2. Ga op zoek naar patronen. (2) Vermijd trio’s van dezelfde kleur. (patroon “1 X 1”) Omdat het niet toegestaan is meer dan twee vakken horizontaal of verticaal met dezelfde stenen in te vullen, weet je dat de steen tussen twee stenen van dezelfde kleur dus een andere kleur moet hebben.
  3. Vul nu, waar mogelijk, al de rijen en kolommen waarin al veel stenen liggen. Je weet immers dat elke kleur in elke kolom even vaak moet voorkomen. Mogelijk kan je al enkele rijen en kolommen (bijna) aanvullen.
  4. Het speelbord is nu reeds veel verder ingevuld. Welke combinaties van stenen in de overblijvende vakken zijn onmogelijk geworden, omdat ze de regel van regel van twee aansluitende vakken van dezelfde kleur of het gelijke totaal van elke kleur per rij of kolomen schenden. Vul deze in.
  5. Door het verder invullen van het speelbord zijn opnieuw een aantal combinaties onmogelijk geworden. Welke zijn dat en tot welke plaatsingen leidt dit? Herhaal dit tot je de puzzel opgelost hebt.